U ovom članku će vam biti objašnjena razlika između diss-a i rap battle-a, jer nažalost neki ne znaju da postoje razlike između ta dva pojma, za sve one koji ne znaju razlike u nastavku teksta će te ih saznati.

Diss ili na našem jeziku prozivka. Prozivka možda i nije najbolji prevod za reč „diss“, ali je jako približan, i dovoljan da shvatite šta znači „diss“. Tako da, ako diss-ujete nekog znači da ste mu posvetili pesmu/stih u kojem ga prozivate.

Sada kada ste shvatili šta je diss-ovanje, evo razlike.

Jedna od glavnih razlika ova dva pojma je to što posle diss-ovanja nekog on vam neće pružiti ruku i reći „bravo“, možda neće odma’, ali ako pogledamo diss-ove sa naše scene velika većina njih je završena pomirenjem, čak su se neki i izvinuli kroz pesmu, kao Deniro Marčelu.

Na diss-ovanje ne mora da se odgovori, to sve zavisi da li reper želi da odgovori, evo na primer FTP   i Struka, FTP je diss-ovao Struku u mnogim pesmama, što kroz stih, što kroz celu pesmu, ali Struka nije ni jednom odgovorio. Dok u rap battle-u reperi prozivaju jedan drugog i odgovaraju na te prozivke.

Rap battle je takmičarskog karaktera, borba rimama, u toj borbi mora da postoji pobednik, jer zbog toga se i zove battle (borba), a u diss-ovanju nema pobednika.

Rap battle se često organizuje kao freestyle takmičenje, što znači da takmičari ne treba da imaju unapred spremljene rime, naravno priprema je dozvoljena, ali često se dešava da neki to zloupotrebe, pa se ne može odrediti da li je freestyle ili je unapred napisan tekst. Dok kod diss-ovanja se repuje isključivo napisan tekst.

To bi bilo ukratko objašnjenje, ako ste uspeli da shvatite razliku između ova dva pojma pomoću ovog članka, molim vas da lajkujete članak.

Pozdrav!