Zdravo svima, ja sam Čule.

Za sve one koji ne znaju šta znači biti beatmaker, evo kratkog objašnjenja.

Beatmaker je čovek koji pravi beat-ove

 ili instrumentale, matrice, kako god to nazivate, sve to je isto što i muzička podloga, a ja se nadam da znate šta je to.

Beatmaker nije isto što i producent

jer producent radi produkciju vokala, muzike, i svega što možete čuti na traci, a beatmaker pravi isključivo beat.

Beatmaking je vrlo važan deo hip hop kulture

jer da nema beatmaker-a ne bi bilo ni beat-ova na koje repuju reperi i plešu breakdancer-i.
Pre beatmaker-a beat-ove su pravili DJ-evi, ali oni su radili uz pomoć „loop“, a loop vam je isečeni deo neke matrice koji se ponavlja, i to je uglavnom bilo dovoljno tad reperima da izbace svoje rime, danas su beat-ovi mnogo napredovali i imate mnogo prelaza u jednom beat-u što je nekad delovalo ne zamislivo, ne znam mnogo o istoriji beatmaking-a i imenima, ali trudiću se da uskoro bude i takvih članaka. Mnogi beatmaker-i su i DJ-evi u isto vreme, ali morate znati da biste bili DJ morate da znate da „svirate“ na pločama, tako da ako ne znate da „svirate“ ploče nemojte ni da stavljate ispred vašeg umetničkog imena „DJ“. Da se vratim na beatmaker-e.
Beatmaking je u početku bio skoncentrisan samo na sample-ove,

ali ubrzo su neki počeli i sami da komponuju svoje trake pomoću raznih sintisajzera, i ostalih instrumenatala, sve zavisi od mogućnosti.
Većina dobrih beat-ova koje ste čuli su sample-ovani, tako da ću se potruditi da vas naučim da sample-ujete.

Šta je sample?

Sample vam je pesma iz koje ćete da isečete njenu melodiju i od nje da napravite više loop-ova koji će se pojavljivati u toku beat-a. Verovatno negde postoji stručnije objašnjeno šta je sample, ali nadam se da ste shvatili i ovako. Praktičan primer ću vam uskoro prikazati.

Beatmaking je postaje sve razvijeniji u Srbiji, a već sad postoji mnogo dobrih beatmakera, ali nećemo izdvajati nikog od njih, za sad…
Postoje razna objašnjenja kako postati beatmaker na internetu, ali ni jedno od njih nije na srpskom, a da bi ste shvatili sve šta vam kažu morate poznavati dobro engleski jezik, pa ako ne znate engleski jezik ovo će vam biti od velike pomoći.

Sad ste malo više upućeni o tome šta znati biti beatmaker, ali nisam vam rekao kako se prave beat-ovi i šta vam je sve potrebno da postanete beatmaker.

Većina vas kada želi da započne nešto novo ne želi da uloži ni dinar, tako da ćemo krenuti sa tom varijantom da ne ulažete ništa. Ali ipak postoji nešto što vam treba, a to je:

– Želja da se bavite beatmaking-om,
– Rad od više sati za kompjuterom, ma da znajući da dosta vas provodi po pola dana na fecebook-u, ovo deo mu neće biti toliko težak,
– Volja da istrajete posle kritika koje vam verovatno neće biti prijatne,
– Vežba, vežba, vežba, i još vežbe,
– I za kraj treba dosta truda da nađete dobar sempl.

A od materijalnih stvari, ili kapitala, vam treba samo kompjuter koji može da podrži programe kao što su:
– Fl Studio,
– Cubase,
– Reason,
– Ableton Live 8,

Svima koji ste tek na početku i koji treba da se odlučite sa kojim programom ćete početi da radite, predlažem da koristite Ableton Live 8 iz dva razloga:

1. Ja radim na njemu, i pomoću njega pravim beat-ove, a samim tim preko njega ću vam i pokazivati kako da napravite svoje prve beatmaker-ske korake.

2. Dobićete link za njegovo besplatno preuzimanje, kada bude urađen prvi tutorial.

Kao što vidite ne treba vam nikakav veliki početni kapital, a možete da zaradite, ako se budete dovoljno trudili. Nemojte da mislite da postoji velika razlika između programa, svi se oni svode na iste mogućnosti, uglavnom, ali svi imaju različiti dizajn, pa ne bi vam bilo teže da me pratite, naravno ako ste već radili u nekom programu onda slobodno možete nastaviti da radite u njemu, jer ste upoznati sa tim programom i moćete lepo da pratite, ali u svakom slučaju odluka za odabir programa u kom ćete raditi je vaša.

Ako vam se svideo članak pritisnite na „sviđa mi se“ i dobićete jedan od mojih beat-ova potpuno besplatno i pomoću njega se uverite da li mogu da vam budem učitelj.

Pošaljite ovaj članak vašim prijateljima!

Pozdrav!

 [viral-lock]

DOWNLOAD

[/viral-lock]