Zdravo svima, ja sam Čule.

Ovo je još jedan moj tekst koji je vezan za beatmaker-e, ali nadam se da će i onima koji nisu beatmaker-i ovo biti zanimljivo.

sample2

Ako ste pročitali moj prošli tekst koji se može naći na sajtu pod nazivom „Kako postati beatmaker?“ sigurno ste videli da sam pomenuo semplovanje pesama.

Nadam se da ste shvatili šta je semplovanje pesama, jer semplovanje pesama je do sada bio jedan od najboljih načina, ako ne i najbolji za pravljenje dobrog beat-a, a ako dobar reper snimi na takav beat obično ta pesma bude i hit.

Koje pesme semplovati?

Ne postoji nikakvo pravilo, možete da semplujete apsolutno sve. Ja sam pokušao da vam pokažem neke od semplova koji su ranije iskorišćeni na našoj sceni, pa vi pogledajte šta su oni koristili i videće i sami da se bukvalno sve može iskoristiti ako znaš. Naravno, ipak postoji par pravila za koja mislim da ne treba da se pomenu, ali za svaki slučaj, da ne bude posle da nisam rekao. A to su:

– Semplujte isključivo „živu“ muziku, kad kažem „živa“ mislim na to da je pravljena uz pomoć instrumenata, i nikako ne mislim na performanse uživo, jer je kvalitet snimaka uglavnom jako loš, i nikako ne odgovara za semplovanje.

 Trudite se da semplujete pesme koje su prošle produkciju

Tako da se to podrazumeva na uglavnom sve pesme koje su snimane u nekom studiju.

– Nemojte semplovati žanrove koji se prave samo preko kompjutera kao što su tehno, dabstep, i ostali elekto pravci.

Da biste lakše shvatili šta da semplujete navešću vam par primera sa naše scene:

1. Ikac  – Rasut u komade

Original pesma: Miladin Šobić – Od druga do druga

Verovatno ste svi znali da je ova pesma u pitanju, pa vam i ovo nije neko veliko „otkriće“. Kao što vidite ovakva pesma je pogodna za semplovanje, ali je ne može svako lepo semplovati, zato morate više da se potrudite da dođete do tako dobrog beat-a. Ovaj beat je radio Mrzovoljno oko, sve pohvale za njega.

2.  Beogradski Sindikat – Alal vera

Original pesma: Goga Sekulić – Keš

Kao što i sami čujete ne postoje neke velike razlike od sempla i originalne pesme, što znači da je ovaj sempl bio pun pogodak, jer je bio jednostavan za pravljenje, i većina beatmakera bi lako napravila sličan beat kao BS-ov pomoću ovog sempla. Ne znam ko je radio ovaj beat, ali sve pohvale za njega.

3. Triumph feat THC La Familija – Pobeda

Original pesma: The Stylistics – You and me

Početak je gotovo identičan, ali svakako je trebalo malo više da se poradi. Tako da za ovaj sempl možemo reći da jako dobar, ali ipak mora se malo više poraditi da bi se došlo do dobrog beata. Ne znam ko je radio ovaj beat, ali sve pohvale za njega.

4. VIP – Ako riba drolja postane

Original pesma: Luz Casal – Piensa en Mi

Veoma zanimljiv sempl, nije isečen početak, tako da se vidi da je neko iskusniji radio, a to je Oneya, ako se ne varam. Pokazavao vam je osnovno pravilo u traženju sempla, da ne mora na početku trake uvek biti dobra melodija, jer moguće da negde u sredini pesme „čuči“ odličan deo za semplovanje. Zbog toga kada tražite sempl, nemojte odma da tražite drugu pesmu ako vam se ne svidi početak, jer moguće da se nešto mnogo zanimljivije krije na sredini trake. Ovaj beat je dobro odrađen, a za sempl mogu reći da je odličan primer kako se od 10 sekundi napravi odličan beat. Naravno, to ne može da odradi svako, i zato svaka čast Oneya.

5. Marlon Brutal – Blok 21 i sajmište

Original pesma: Igor i Džej – Ima ona sve

Sempl je pesma koja je izdata za grand, ali odrađena u rap fazonu je naterala mnoge ljude koji govore da mrze grand da klimaju glavu uz ovu pesmu. Što broj pregleda original pesme i Marlonove pesme govore. Tako da svaka čast za Marlona. Ovakav beat verujem da bi većina dobrih beatmakera mogla da odradi, tako da sempl kao sempl nije komplikovan, ali ipak ne može svako da ga odradi. Takođe ne znam ko je radio beat, ali predpostavljam da je Marlon lično, jer je radio već neke beat-ove, tako da pokazao je da zna znanje, sve pohvale i za njega.

To je bilo to za sad, nadam se da vam se svideo ovaj tekst, ako jeste pritisnite „sviđa mi se“, jer uskoro će biti još jedan ovakav tekst, naravno sa drugačijim primerima, a koliko uskoro zavisi od broja ljudi kojima se svideo ovaj tekst.

Pošaljite ovaj članak vašim prijateljima!

Pozdrav!