Style Wars je jedan od najbitnijih dokumentarnih filmova u istoriji Hip Hopa.

style wars

On prati rad jednorukog grafiti umetnika Kase 2, iz TFP Crew (The Fantastic Partners), i mnoštva grafitista, koji su početkom osamdesetih, delovali u Njujorku pod imenima: Demon, Se3, Spank, Dez, Skeme, Ces 157, Min 1, Iz the Wiz, Quik, Sach, Dondi, Seen, Duster, Zephyr, Revolt, Wasp 1, Noc, Kase, D-5, Trap, Butch, Zone, Kid 167, Cap, Spooks One, Shy 147, Seen TC5, Mare 139, Daze, Crash, Paze, Cey, Futura, Fred i Duro.

style wars2

 

Neki od njih su već tada svoje radove izlagali i po prestižnim njujorškim galerijama posvećenim savremenoj likovnoj umetnosti.

Style Wars je režirao Tony Silver, koji je potpisao i produkciju, zajedno sa fotografom i istraživačem urbane kulture Henry Chalfant-om, autorom čuvenih foto monografija graffiti kulture Subway Art i Spraycan Art. Fiilm je sniman od 1981. do 1983. godine, na osnovu granta National Endowment for the Arts, za američki program PBS (Public Broadcasting Service), kao televizijski dokumentarac. Televizijsku premijeru imao je 1983, a festivalsku 1984. godine, ali još uvek je prikazivan na najznačajnijim filmskim festivalima, u okviru posebnih selekcija.

style wars3

Dobitnik je glavne nagrade za dokumentarni film na Sundance Film Festivalu, 1984, kao i glavnih nagrada na festivalima u Čikagu, Atini, Hjustonu i Montrealu te godine. Vremenom je postao nezaobilazna referenca u tumačenju hip-hop kulture, te je tumačen u brojnim tekstovima i knjigama, dok su kasniji dokumentarci često koristili inserte iz Style Wars, i to, na primer: “Tracks,” i “Copyright Criminals: This Is a Sampling Sport” (2010. godine), “Bomb it!” (2007.), “And You Don’t Stop: 30 Years of Hip Hop” (2004.), “The Freshest Kids” (2001.), “Next: A Primer on Urban Painting” ( 2004.). Danas taj film predstavlja jedan od najautentičnijih tragova njujorške urbane kulture kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina.

Posle filma biće održan razgovor o pomeranju hip hopa sa margine ili ostanka na margini, pod nazivom “Hip Hop kultura na margini ili ne?”.

EVENT LINK