“Beogradski sindikat” i “THC la familija” održali su koncert za oko 120 osuđenika u Okružnom zatvoru u Beogradu. U zatvorskoj upravi kažu da takvi događaji doprinose boljoj resocijalizaciji osuđenika.

Koncert su održali u neobično vreme i na neobičnom mestu – “Beogradski sindikat” i “THC la Familija” pevali su za osuđenike u dvorištu Centralnog zatvora u Beogradu. Pritvorenici su koncert gledali iz ćelija.

Pripremila Bojana Mlađenović

 

“Kažu da napolju postoji velika istorija, ovo je naša istorija, pre 12 godina mi smo ovde pričali, čuo se koncert Zdravka Čolića spolja, tad je još bilo vreme da hodamo u krug s rukama na leđima, pričali smo kako bi to ovde izgledalo i evo dočekali smo”, kaže jedan osuđenik.

U subotnje popodne, u Centralnom zatvoru bio je i jedan advokat. Ovoga puta ne zbog posete branjeniku, već kao član benda.

Jedan moj klijent je i zaslužan što smo mi danas ovde

kaže Feđa Dimović iz “Beogradskog sindikata”.

Pripreme su trajale nekoliko dana, a koncertu su prisustvovali uglavnom osuđenici koji su pri kraju kazne.

“Ovo najviše doprinosi atmosferi u zatvoru. To je događaj o kome se pričalo najmanje dve nedelje unazad i pričaće se verovatno i u julu, a od septembra će se verovatno organizovati nešto novo”, kaže upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Gulović.

Ovakvi koncerti već su organizovani u drugim zatvorima, a u Beogradskom okružnom zatvoru prvi put.