U okviru projekta “Rapresent”, muralima i grafitima oslikan podzemni prolaz kod tržnog centra.

Foto: Rapresent/Miloš VujičićT

 

proteklog vikenda, grupa “IDE” je u saradnji sa grafiti crtačem Lortekom organizovala oslikavanje podzemnog prolaza kod tržnog centra “Ušće” u okviru projekta “Rapresent”. Ovo je bilo četvrto izdanje projekta “Rapresent” u okviru kojeg su pored podzemnog prolaza “Ušće” oslikani i podzemni prolaz kod “Studentskog grada” (2010, 2011. godine) i podzemni prolaz kod tržnog centra “Piramida” (2012. godine).

 

Oslikavanje prolaza organizovano je u okviru grafiiti radionica namenjenih mladim crtačima grafita koji su kroz zajednički rad sa vođom radionice, starijim i afirmisanim crtačem Lortekom zajednički pripremili skice i radili na realizaciji grafiti murala. Kao i do sada učesnici su odlučili da se deo murala posveti i inicijatoru projekta, tragično preminulom grafiti umetniku i beskućniku Bojanu Radanovu Rapresentu, kao i svoj deci i mladima koji žive na ulici. U skladu s tim, ove godine u proces oslikavanja uključila su se i deca iz Dnevnog centra za decu uključenu u život i/ili rad na ulici sa Novog Beograda za koje su organizovane posebne kreativne radionice pod vođstvom umetnika Nebojše Petrovića.

 

Foto: Rapresent/Miloš Vujičić

 

Ove radionice organizovane su u saradnji sa programom “Edukativni centar” koji grupa “IDE” realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih.

Projekat “Rapresent” je pokrenut u želji da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora u stambenim delovima grada (van centralne gradske zone). Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje mladih grafiti crtača u projekte ulepšavanja javnih prostora pokuša promeniti dosadašnja opšte raširena negativna percepcija grafita koji za većinu građana i nadležne komunalne službe predstavljaju samo običan vandalizam.

Projekat se realizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa projektom “Edukativni centar” koji grupa “IDE” realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih, Beograd.

-Izvor: Mondo.rs