Nova godina je pred nama! Nadamo se najboljem u životu, ali pre svega, nadamo se najboljim muzičkim izdanjima kod nas do sada. U prošloj godini, scena je drastično napredovala, za šta je bio zadužen veliki broj repera I producenata.

rasta bmw

Napravimo kratak osvrt na prošlu godinu, koju su obeležila velika izdanja:

Prošle godine je izašao dugo očekivani album Rexone I Struke koji nosi naziv “Totalna kontrola”, za čije izdavaštvo se pobrinuo Bassivity. Takođe, jedan od, mogu slobodno reći, “bum” albuma je svakako Juice-ov “Hiphopium 3”, koji je pomerio granice njegovog dosadašnjeg rada I vratio ga u vrh domaće hip-hop scene.

hiphopium3

Smoke Mardeljano je izbacio svoj album “Znaš me znam te” I još jednom potvrdio svima da je jako perspektivan izvođač od koga može mnogo da se očekuje. Krajem godine smo imali još jedno osveženje koje nam je doneo Arafat sa albumom “Zakunise”, na kome smo u pesmi “Amazon” mogli da čujemo Marlona Brutala posle skoro godinu I po dana pauze, što je bilo pravo iznenađenje.
Izvođači sa domaće scene koji su se, po meni, istakli prošle godine su: Rimski, Sivilo ( koji je čak izdao I ep ), Tkač, Zli Tony, Rasta, Stefan I Bore THCF, Dunđa, Mc N ( čiji album “21 gram” željno iščekujemo ).

THCF feat. COBY - IDEŠ ZA KANADU

Takođe u par navrata, imamo jednog od najperspektivnijih producenata na domaćoj sceni, ali u ulozi liričara u par pesama, a reč je naravno o Slobodanu Veljkoviću Coby-ju.
Godinu je svakako obeležilo I legendarno ostvarenje “Stani na put”, koje govori o nastanku hip-hop muzike na Balkanu. U dvosatnom putovanju kroz 20 godina hip hop istorije prikazan je nastank regionalne rep scene i stvaranje kultnih etiketa Bassivity, Blackout i FM Jam, odnosno ekipa koje su srpski, hrvatski i bosanski hip-hop pretvorili u pokrete i „stavili ih na kartu“.

staninaput_31102015_press

 

Pioniri i nosioci ovog žanra, među kojima su 

GruMarčeloReksonaIkacStruka,Shorty OneyaEdo MaajkaFrenkieKontraGeneralWooRemiShotBizzo,Baby DooksKoolade, radijski voditelji i didžejevi Slavin BalenPhat PhillieFrx,Soul i Munja uz kultnog muzičkog urednika Miška Bilbiju, na dinamičan i vrlo duhovit način u filmu opisuju svoj prvi dodir s hip-hop kulturom.

Za kraj, prelistali smo najbolje domaće I regionalne stvari iz 2015-e godine, I sastavili playlistu. Uživajte!

 

General Woo – Rolaj
Kontra – Igra riječi
Deniro – 5min repa
Mc Rima & Smoke Mardeljano – Svježa krv
Struka I Reksona – Duže staze
Shwarz & Munja – Check
Dombe – Noćna svjetla
Reksona, Struka & Bizzo – Ubistvo
Juice – Krv
Deniro & Hartmann – Tako zvuče velikani
Frenkie, Billain & Kontra – Uz zvuk sirene
Kontra, Remi, Koolade, Frenkie, Reksona…- Stani na put
Mikri Maus/Bad B – Fak D Policija
Lipi Ive – Get money
Kid Pex – 40 bars
Koolade, Tibor, Feco, Kali – Ostavit ću te Remix
Kandžija I Gole žene- Mače…

PS: Ovaj članak je iz ugla Autora i ličnog mišljenja. Ako vam se slučajno ne sviđa, izazivamo vas da sastavite vaš članak “Best Of 2015” i pošaljete na mail info@hiphoplife.rs 🙂