Sinoć smo na Kalemegdanu u sklopu festivala „Beogradski manifest” imali priliku da čujemo crnogorsku rep grupu Who See koja je, kao i uvek, obezbedila odličnu atmosferu i sve prisutne podigla na noge. Ovaj duo rado je dao intervju za Beogradsku Nedelju odmah nakon nastupa.

Da li ste zadovoljni odzivom publike u Beogradu večeras, a i uopšte u Srbiji?

Zadovoljni smo noćas, kao i svaki od prethodnih puta, poslednjih godinu dana često nastupamo u Srbiji i svaki put odziv i atmosfera su sve bolji i bolji. Plašili smo se da će biti nevreme večeras i da neće biti ovako dobro. Bilo je malo kiše ali ništa nije pokvarila, to je sigurno Kesić sredio ovako lepo veče.

Koja pesma je najviše zadužena za veliku popularnost koju imate, pogotovo s obzirom na to da ste rep grupa?

Pa uglavnom sve one pjesme koje nisu rep. Šalu na stranu, u skorije vreme to je svakako pesma „Đe se kupaš?“. Vidimo da ljudi naziv pjesme koriste u svakodnevnom govoru, čak i u Srbiji primećujemo da svi koriste izraz „Đe se kupaš?“, to samo po sebi govori da je pjesma vrlo popularna. Na samom početku pjesma „Reggaeton Montenegro” nas je vinula u orbitu.

Kako komentarišete rep scenu u regionu?

Kada cijelu scenu posmatramo kao regionsku, ona je stvarno jaka, prebogata raznim stilovima i flow-ovima. Ako bismo posmatrali pojedinačno po zemljama, to je dosta slabije. Mi mislimo da cijelo naše govorno područje treba posmatrati kao muzičku scenu i ne odvajati zemlje u tom smislu. Svaka od zemalja u regionu ima svoju rep priču, svoj sleng, kada ih spojimo to izgleda odlično, šarenoliko.

Predstavljali ste Crnu Goru na Evroviziji 2013. godine, šta mislite o ovogodišnjoj?

Nismo neki fanovi Evrovizije pa je i ne pratimo puno, ipak, bili smo deo toga pa smo gledali noćas, od onoga što smo viđeli najbolja nam je letonska pesma „Love injected“.

Šta biste poručili mladim, neafirmisanim reperima?

Rad, rad, rad i rad. Ako se posle puno rada ne isplaćuje – počeće.


Šta mislite o trepu koji doživljava ekspanziju u celom svetu?

To je tema u kojoj nam se mišljenja razlikuju.

Noyz: Ja volim da slušam trep, taj dirty south zvuk postojao je još dok smo bili klinci, sada je to malo dopunjeno sa tim subbass-ovima, tako da to sad mnogo bolje zvuči. Trep je definitivno u ekspanziji, a ja poštujem svaku promenu pa mi je to banja.

Dedduh: Ja sam više rep tradicionalista, volim i ja te subbass-ove da čujem, ali više volim da flertujem sa reggae-om.

Đe se kupate?

Ja se danas nisam kupao, moraću posle malo da se plaknem. Šalim se, ove godine letujemo u Beogradu, banja je ovđe.

Kraj njihovog nastupa ispratio je glasni aplauz kao i raskošni vatromet koji prati ceo festival. Majice ove grupe, vrlo kreativnog dizajna, od skoro možete naći u Zla-zla šteku. Do sledećeg nastupa…